Джордж Формен – боксер чи проповідник

Джордж Формен (George Foreman) народився 10 січня 1949 року у місті Маршалл, штат Техас, США. Чемпіон світу з боксу у важкій ваговій категорії за версіями: WBC 1973—1974 роки; WBA 1973—1974 і 1994 роки; IBF 1994—1995 роки.

 Боксом почав займатися у школі для важких підлітків (трудных подростков), і вже через три роки, в 1968 році, став Олімпійським чемпіоном, перемігши у фіналі технічним нокаутом радянського боксера Іонаса Чепуліса.

09f6cd5c0d6e14330c3e42f9c305c704На професійному рингу Джордж дебютував у червні 1969 року. 22 січня 1973 року в столиці Ямайки Кінгстоні відбувся бій між двома непереможними боксерами — Джорджем Форменом і абсолютним чемпіоном світу у суперважкій вазі Джо Фрейзером. Формен переміг технічним нокаутом в 2-му раунді і став новим чемпіоном світу у важкій вазі. Поєдинок отримав статус “бій року” за версією журналу “Ринг”. У жовтні 1974 року Джордж Формен вийшов на бій проти Мухаммеда Алі в Кіншасе (сьогодні столиця Демократичної Республіки Конго). Бій відбувався в умовах підвищеної вологості та високої температури повітря. Мухаммед Алі виграв цей бій.

Активне релігійне життя Формена почалося тільки в 1977 році після поразки від Джиммі Янга в Пуерто-Ріко після програного бою, коли до звичних травм від пропущених ударів додалися повне фізичне виснаження та тепловий удар, спричинений спекою, що майже призвело до смерті Джорджа. «Коли я був чемпіоном світу, я міг купити собі басейн або й навіть їздити на «Роллс-ройсі», але коли я пізнав Бога, то зрозумів, яким був  невігласом, – розповідає сам Джордж Формен (або Великий Джордж, як називають його у світі боксу). – Я не хотів, щоб люди знали, що я – той самий хлопець. Але потім зрозумів, що повинен використовувати ім’я Джорджа Формена, щоб дати людям те, в що я вірю.»

До 1977 року Формен не був релігійною людиною. Згідно його слів, він завжди сприймав релігію як щось “призначене для подавлених людей, які шукають у вірі виправдання власній слабкості та невдачам”.

Formen_1

У 1977 році тепер уже колишній боксер прийшов в п’ятидесятницьку Першу Церкву Господа Ісуса Христа (ПЦГІХ). Її прихожани спочатку дивилися на величезного темношкірого чоловіка як на щось незвичайне. Проте, вже з 1980 року Формен був рукопокладений служитель-пастор ПЦГІХ в Х’юстоні і зайнявся активною діяльністю проповідництва. Він відвідував в’язниці, лікарні, весілля та похорони. В основу його проповідей покладена історія особистого навернення.

У 1983 році він заснував молодіжний центр в Х’юстоні, але, незважаючи на вмовляння батьків багатьох підлітків, не хотів прививати їм любов до боксу.

Як тільки закінчилися гроші, 37-літній Формен знову повернувся на ринг. У 1991 році він лише по очках програв Евандеру Холіфілду, а три роки згодом, у віці 45 років, переміг Майкла Мурера і знову став чемпіоном світу в суперважкій вазі.

Формен займається бізнесом – рекламує мангали, постійно проповідує у своїй Церкві. Він знову і знову намагався вийти на ринг, але після того, як його дружина Джоан Формен сказала “досить!”, покинув усі спроби. Великий Джордж знайшов спосіб примирити бокс і релігію. “Я зрозумів, що виходжу на ринг зовсім не для того, щоб комусь зашкодити. Я подружився зі своїми суперниками, а після поєдинків ми ставали кращими друзями. Мені здається, що моє повернення було навіть дуже доречним: бокс повинен стати спортом честі!” – говорить Формен.

Боксер має 5 дочок і 5 синів, яких він назвав Джордж Едвард Формен: Джордж молодший, Джордж III, Джордж IV, Джордж V, Джордж VI.

Formen_2

Матеріал підготував Кобрин Тарас

Про inpfss